3 Kasım 2007 Cumartesi

BAL HAKKINDA

HAKİKİ BAL VE ŞEKERLENME OLAYI
Bal için en iyi kap cam kavanozlardır. Plastik, bakır, demir ve çinko kaplar zehirli maddeler içerdiğinden dolayı balın bu tür kaplarda saklanması sakıncalıdır. Çam balı ve kestane balı haricinde bütün ballar er geç şekerlenirler. Şekerlenmeyen çam balı, çiçek balı değildir. Çünkü çamda çiçek yoktur. Kestane ve çam balında hafif bir acılık vardır. Bu nedenle halk tarafından fazla tutulmazlar. Hakiki ballarda şekerlenme, çiçeğin çeşidine göre, erken ya da geç olmaktadır. Bazıları ince tereyağı şeklinde, bazıları da şekerlenme şeklinde donar. Bu olaya bitme, kristalleşme ya da şekerlenme denilmektedir. Şeker şerbeti, bal kıvamına gelene kadar kaynatılacak olursa bir daha şekerlenmez. Ancak glikoz olursa akide şekeri gibi donmaktadır. Kısaca bal, doğal olursa donar. Bazı ballar soğuk havalar başlar başlamaz, bazıları da , şubat ayında şekerlenirler. Bal, sulu olursa daha hızlı şekerlenir.

ŞEKERLENMİŞ BALIN AÇILMASI
Şekerlenmiş balı ısıtmak suretiyle, kovandan yeni alınmış şekle getirmek mümkündür. Ballı kabın kolayca sığabileceği, ikinci kap bulunur. Dıştaki kaptan teması kesmek için, iki kap arasına tahta parçaları koyulur. Ballı kap yerleştirilir. Ateşe koyduktan sonra, ikinci kaba sıcak su doldurulur. Su ısındıkça bal karıştırılır. Balda kumlaşma hiç kalmadığında indirilir. Soğuduktan sonra, hava almayacak şekilde cam kavanozlara aktarılır ve sıcak yerde muhafaza edilirse şekerlenmez. Yüksek derecede ısıtmadan, bu şekilde eritilen bal, hiç özelliğini kaybetmez.

5 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür eder yazılarınızın devamını bekleriz

muratakın dedi ki...

Sayın Falih Rıfkı Arı:

Yeni bloğun hayırlı olsun.
Bloğunuzun etkili ve uzun ömürlü olması dileğiyle.
Saygılar

Unknown dedi ki...

değerlı arıcı dostum belki geç kalmış olabilirim ama bu gece bloglar arasında dolaşırken blogunuza rastladım allah razı olsun güzel konular işlemişsiniz haberlerinizin devamı dileği ile ALLAH CC lühü yardımcınız olsun

Ali KOCA dedi ki...

Selamlar kestane balı sevilen ve aranan baldır.kestane balı hakkında bilgi edinmek için http://hasbalimaricilik.blogspot.com buraya bakabilirsiniz saygılarımla..

mustafa aksungur Eğitimci - blog yazarı dedi ki...

sayın arı;
verdiğiniz bilgi için teşekkürler.ancak bu tip balları ısıtırken balın ısısı 45C dereceyi geçmemesine dikkat etmeliyiz.bunu biliyorsunuzdur da aceleye gelmiş sanırım yazınız.45 dereceyi geçtiğinde tüm canlılara zararlı ve kanserojen olan HMF(Hidroksi Metil Furfurol) oluştuğunu ve çok önemli olduğunu da duyuralım istedim.
saygılar. kolay gelsin.