19 Aralık 2009 Cumartesi

BAL FAYDALIDIR. YERSEN!

Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerimde ‘Rabbim Balarısına’ dağlarda ağaçlarda ve hazırlanmış kovanlarda yuva yap sonra her çeşit bitkiden ye sonrada (bal yapman için)Rabbinin gösterdiği yollardan boyun eğerek yürü! diye öğretti.’Onun karnında renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Düşünen millet için bunda ibretler vardır’. Buyrulmuştur. (Nahl Süresi 68–69)
Yine Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bal hakkında şöyle buyuruyorlar ki: —Sizlere iki şifa tavsiye ederim birisi BAL, diğeri KURAN-I KERİM okumaktır.—Her kim, her ay üç gün aç karnına bal şerbeti içerse, felç, cüzzam ve alacalık gibi hastalıklardan korunur.
—Sizlere tereyağı+bal+kimyon karışımını tavsiye ederim zira bunlar ölümden başka her derde devadır.
Balın en önemli özelliklerinden biri içinde bakteri barındırmamasıdır. Bütün canlılar yaşamlarını devam ettirebilmek için bir miktar neme ihtiyacı vardır. Bakteriler balla temas ettiklerinde nemden yoksun kalır ve yok olurlar ayrıca balın asidik tepkisi de bakterilerin yaşaması için uygunsuz bir ortam oluşturur. İnsan vücudunu etkileyen birçok mikroorganizma balda yok olur.
Bal içinde bakteri barındırmamakla kalmaz aynı zamanda bir bakteri yok edici olarak kullanılır. Örneğin Antibiyotiklere karşı dirençli olduğu bilinen MRSA ( Metisiline Reziztans Staf Aureus) bakterisinin bala karşı koyamadığı tespit edilmiştir.
Bal sayesinde tifo mikroplarını 48 saat içinde yok etmiştir. Dizanteri mikropları 10 saat içinde ölmüştür.

Şimdi de balın faydalarını maddeler halinde sıralayalım.
1-Yanıkların üzerine bal sürülür. Yanık izi kalmaz, ağrıyı giderir ve kısa sürede iyileşme görülür.
2-Bal, zeytinyağı ve gres yağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülür. Ayrıca tahinle de sürülebilir.
3- Bel ağrıları için; havanda dövülen kuyrukyağı ile petekli bal iyice karıştırılıp sürülür. 3 gün devam edildiğinde ağrı gittikçe azalır ve sonunda yok olur.
4-Boyun ve Sırt ağrılarında, ağrıyan yere biraz bal sürülüp, üzerine dövülmüş karabiber ekilirse ağrı derhal kesilir.
5- Mideye kuvvet verir, midedeki fazlalıkları dışarı atar mideye ferahlık verir. Sindirimi kolaylaştırır, sindirim organlarının düzenli çalışmasını sağlar. Mide ve bağırsaktaki yaraları tedavi eder.
6- Ülserli hastalardan 4 kg. balı 1 haftada yiyen ve buna 1 ay devam eden 100 hastadan 97'sinde ülserden eser kalmadığı saptanmıştır.
7-Hazmı gerektirmediği için kolayca kana geçer. Baldaki şeker, emilimi en kolay olan şekerdir. Bal, sıcak içildiği zaman 7. soğuk içildiği zaman ise 20 dakikada kana karışır. İçerdiği serbest şekerlerden dolayı beynin çalışmasını kolaylaştırır. Düşünceye berraklık kazandırır.
8-İhtiva ettiği A,B,C ve diğer vitaminler ve minerallerle insana zindelik verir. Zekanın açılmasında; Bal, ceviz, fıstık yenmesi iyi gelir. Zihin yorgunluğunu giderir, zihni geliştirir.
9-Çabuk enerjiye dönüşen hazır gıda olması özeliğiyle; yüzme, dağcılık, atletizm, basketbol, futbol, bisiklet yarışı, buz pateni, kayak, güreş gibi sporlarla meşgul olan kimselere enerji vermek ve yorgunluklarını hafifletmek için sade veya portakal suyuna karıştırılarak kullanılmalıdır.
10-Kabızlık vakalarında sıcak bal şerbeti, ishalde ise soğuk bal şerbeti çok faydalıdır. Bal şerbeti karın ağrısını dindirir.
11- Bal, mikrop öldürücü (antimikrobiyal) özelliğe sahiptir. Buda baldaki glukooksidaz enziminin varlığına bağlıdır. Bal orta ve yüksek sıcaklıkta ısıtmakla, bu enzimin aktivitesi azalacağından mikrop öldürücü etkisi de yok olur.
12-Bal limonla veya sütle içilirse nezle için çok faydalıdır.
13-Bademciklerin doğal ilacıdır. Kaynatılmış adaçayına biraz sirke biraz bal karıştırılıp önce gargara yapılıp sonra yudum yudum içilirse boğaz içindeki ağrılar geçer, bademcik iltihaplarında iyileşme görülür.
Boğaz iltihabında (faranjit-anjin)1 bardak suya, 1 tatlı kaşığı bal konup karıştırılır. Ilık ılık gargara yapılır.
14-Zatürede; Arpa suyu balla tatlandırılıp içilir.- Mersin yaprağı kaynatılıp suyu balla içilir.
15-Boğaz ağrılarında ılık nemli beze bal sürülüp, boğaza sarılırsa ağrı kısa zamanda geçer. Bir miktar tuzla karıştırılıp, devamlı içilirse balgam söktürür.
16-Bal, gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse Verem'e (tbc) faydalıdır.
17-Zatülcenp (akciğer zarları arasına su toplanması) Udihindi ve dere otu suyu balla tatlandırılarak içilir.
18-Baldaki inhibin maddesi de balın mikrop öldürücü özelliğini arttırır. Bu madde zararlı bakterilere su kaybettirip kuruyarak ölmesini sağlar. Bu özelliği nedeniyle bal, göz ağrılarını gidermek içinde kullanılır. Dezenfekte edilen bir şeyle yatmadan önce göze sürüldüğünde göz ağrılarını iyileştirir.
19-Nar suyuna karıştırılır göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar.
20-Bal asidoz meydana getirmez, çabuk sindirimi nedeniyle alkolik fermantasyona uğramaz. İçeriğindeki serbest asitler dolayısıyla yağın hazmını kolaylaştırır. Bal karın ağrılarını keser. Her gün muntazam bal alındığında bağırsak lekelerini yok eder.
21-Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Kan dolaşımını hem düzenler ve Damar sertliğini yok eder. Kalp kaslarını iyi beslediği, kalbe giden damarları genişleterek kan dolaşımını kolaylaştırır. Kalp çarpıntısına devadır.
22- Bal, taze kan yapımı için gereken enerji temin deposudur. Kan yapımını hızlandırıp kansızların kan ihtiyacını giderir.
23-Anne ve inek sütünün demir eksiliğini tamamlar.
24-Zaafı giderir. Hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.
25-İştahı açar. 1 su bardağı ılık suya 1 tatlı kaşığı süzme bal ve kahve kaşığı çörek otu konup karıştırılır günde 1 kere içilir.
26-Şerbeti içilirse damarları açar, kalp adalesine faaliyet ve zindelik verir, kalp hastalıklarına faydalıdır, diğer şekerlerin aksine, oksijen ile reaksiyona girdiğinde tam bir yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır.
27- Romatizmal hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede iyileştirir, romatizmalı yeri arıya sokturmakta faydalıdır. Bal arısının iğnesi romatizmaya iyi gelir. Zaman zaman sokturulmasında fayda vardır. hafif ateşte ısıtılmış bal mumu ağrıyan bölgeye bağlanırsa iki üç saat sonra ağrı ve iltihabın geçtiği görülür.
28- Altını ıslatan çocuklara 1–2 ay devamlı bal yedirildiğinde, çocukların büyük bir çoğunluğunun bu problemlerinin gittiği saptanmıştır. Çünkü balın sinirler üzerine olumlu etkileri vardır. Sinir bozukluğundan yakınan, uykusuz kişiler, bal yiyerek rahatlayabilirler.
29-İdrar söktürür, mesane yollarını temizler. İdrar yolları iltihaplarında; Bal 750 gr, turp tohumu 450 gr karıştırılarak yenir.
30- Çocukların ishalinde; Gül çiçeği yaprağı ile karıştırılır, çay gibi kaynatılıp içilir.
31-Bal, kalp çarpıntısından ve yüksek tansiyondan şikayetçi olanlar içinde son derece yararlı bir maddedir.
32-Özellikle Deli Bal (Kestane-Kekik balı) yüksek tansiyonu düşürür. 1 günde 1 şeker kaşığından fazla yenmemesi gerekir. Fazla yenirse tansiyonu fazla düşürür.
33- Çocuklarda kusma, öksürük, bronşit gibi hastalıklarda bal, kaynatılmış arpa suyu ile karıştırılıp içilirse hastalık tedavi edilir.
34-Balgamı keser. Bal, karaciğeri ve göğsü temizler. Bal şerbetinin hem tatlı hem soğuk olması sağlığı koruma açısından çok faydalıdır. Karaciğer ve kalp soğuk ve tatlı gıdayı sever.
35-Bal, sabah-akşam 15 gün devamlı yedirilirse sarılığın çok kısa zamanda tedavi edilmesine yardımcı olur.
36-Süte bol miktarda bal karıştırılıp içilirse tenya (şerit) parazitini düşürdüğü saptanmıştır.
37-Alerjik vakalarda, özellikle bahar alerjisine yakalanan kişiler hangi koku ve tozun kendilerinde alerji yaptığını bilir veya bulursa o çiçek balını ya da bal şerbetini yerlerse şifaya kavuşurlar.
38-Baş ağrılarında; bal ısıtılıp buharı buruna çekilirse, hastanın ağrı ve sızısı birkaç dakika sonra dinmeye başlar.
39-Diğer tatlı ve meyvelerin zıddı bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve dişetlerini mikroplardan korur, ağızdaki yaraları tedavi eder. Şeker veya meyve yense ağız fırçalanmasa dişte feaftün (koku) olup diş çürür. Bal ise diş temizliğinde de kullanılmıştır.
40-Alaca hastası olanlar en az 2–3 ay sabah aç karnına 1 su bardağı bal şerbeti içerlerse şifa görürler.
41-Ilık çam balı günde sabah ve akşam 1'er su bardağı içilirse zayıflatır.
42-Bal, vücutta olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse çok faydalıdır.
43-Balla, salatalık rendelenerek yenirse susuzluğu giderir, kanı temizler, sarılığı iyileştirir.
44-Bal mumundan bir miktar alınıp balla birlikte birkaç gün ağızda sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.
45-Bal iyi bir koruyucudur. Bal ilaçların içine katılır, ilacı güzelleştirilir, zararlarını nötüre eder.
—Ömrünün üç bin yıl olduğu ifade edilir. Taze et balın içinde saklansa üç ay bozulmadan durur. Taze sebze ve meyveler balın içinde 6 ay bozulmadan saklanır. Zira balda 6 çeşit koruyucu sistem vardır.
46- Köpek ısırmalarına, yılan ve akrep sokmasına faydalıdır. Zehirlenmelerde; 1 kaseden büyükçe olarak içilir.
47-Bal, kozmetik sanayinde çeşitli güzellik malzemelerinin yapımında da kullanılmaktadır. Bal akşamları yatmadan önce cilt kremleri gibi cilde sürüldüğünde kırışıklıkları giderir, cildi besler, güzel ve dinç kalmayı sağlar. Kadınları son derece güzelleştirir.
48-Vücut bal ile ovulursa cilt yumuşar, bitleri öldürür. Saça sürülürse saçları yumuşatır, besler, uzatır.
49- Bal ayyaşlığı önler. Fazla alkol almış kimselere bal yedirilmesi, alkolün etkisini daha çabuk giderek, yıpranmış organ, doku ve hücrelerin çabuk kendini yenilemesi ile vücudun kendine gelmesine yardımcı olacaktır.
Her gün bir su bardağı ılık bal 1 şeker kaşığı sirke, 1 şeker kaşığı çörek otu ilave edilip içilirse balın safraya verdiği zarar sirkeyle giderilir, sirkenin bakteri öldürme özelliği, çörek otunun ölümden başka her derde deva oluşu balın şifasıyla birleşir, vücudu hastalıklardan korur, vücudu kuvvetlendirir.
50-Devamlı bal yiyen kimsede basur hastalığı görülmez.
51-Bir miktar bal, bir miktar şarap ile karıştırılıp gargara edilirse ağız kokusundan eser kalmaz.
52-Yaranın üzerine bal sürülür ve üç gün bekletilir. Bu zaman zarfında bal yemeye devam edilirse yara iyileşir.
53-Tuzlu bal balgama devadır.
54-Her sabah ve akşam üç yemek kaşığı saf bal yenildiği takdirde ses kısıklığını giderir.
55-Bal yiyenlerin cinsi cazibe ve seksüel gücü artar.
56-İleride şeker hastalığına yakalanmak istemiyorsanız hamur tatlılarında şerbeti balla hazırlayınız.
57-Mantar zehirlenmelerinde ölümü geciktirir veya zehiri yok eder.

Yukarıda saydığımız faydalar hemen bir iki kere kullanmakla görülmez. Uzun süre kullanılmalıdır.
UYARI
Balın yan tesiri hemen hemen yoktur. Fazla yenmesi safra için zararlıdır. Biraz sirke katmak bu zararını telafi eder.
Bu bilgiler Tıbbi teşhis, tedavi ve reçete önermekte değildir. Aksine bu bilgilerin kullanımı, ilgili tıbbi uzmanın tavsiye ve onayını gerektirmektedir. Sorumluluk kabul edilmez
.
YARARLANILAN KAYNAKLAR:
1-Arıcılık kitapları
2-Arıcılık ile ilgili siteler ve bloglar
3-Modern tıbbın bittiği yerde devreye giren doğal şifa ile ilgili siteler